hittarecept.se

Karamelltårta med vit choklad

"White and simple". En söt liten tårta med chokladbottnen, en karamellfrosting samt en vit chokladganache. Saftig och god :) 
 
Jag fick ett tips från en släkting om att man kan smälta marshmallows och sedan knåda ner florsocker och sedan använda det som en fondant. Det är såå mycket godare än att göra sockerpasta som inte smakar så mycket! 
 
 
Detta receptet ger en tårta med diametern 15 cm i diameter, så om ni gör en stor tårta kan ni behöva göra en större sats! 
 
Tårtbotten:
  • 2 stora ägg
  • 3/4 dl strösocker
  • 30 g vetemjöl
  • 40 g potatismjöl
  • 1/2 dl kakao
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk bakpulver 
  • 1/2 tsk salt
 
Karamellfrosting:
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 5 1/4 dl florsocker
  • 100 g philadelphiaost
  • 2-3 msk karamellsås
 
Vit chokladganache:
  • 1 3/4 dl vispgrädde
  • 150 g vit choklad
 
Marshmallowfondant:
  • 3 dl minimarshmallows
  • 1 msk vatten
  • 1/2 msk matolja
  • 3-4 dl florsocker
 
Gör så här: 
1. Börja med tårtbottnen. Vispa ägg och strösocker vitt och fluffigt. Blanda alla andra ingredienser i en bunke och sikta sedan ner dem i äggsmeten. Vänd ner det, vispa ej. Smöra och mjöla en form (15 cm i diameter) och ta bakplåtspapper i botten. Häll ner  smeten i formen och grädda i 175°C (ej varmluft) i ca 25-30 minuter. Låt svalna. 
 
2. Gör chokladganachen. Finhacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp grädden och häll ner den i den vita chokladen. Rör tills chokladen smält. Ställ i kylen och låt den svalna samt tjockna. Vispa upp den till fluff. 
 
3. Gör frostingen. Vispa smöret fluffigt. Vispa sedan ner florsockret och philadelphiaosten. Avsluta med att vispa ner karamellsåsen. Om frostingen blir lite lös så är det bara att ställa in den i kylen i ca 10 minuter så den hinner stelna en aning. 
 
4. Gör marshmallowfondanten. Smält marshmallowsen i mikron tillsammans med vattnen och matoljan, men rör om då och då medans den micras. Knåda ner florsockret. Om ni ska använda den samma dag så knåda den ganska hård, men om ni ska ha den dagen efter så gör den lite mjukare, för den hårdnar en del under natten. 
 
4. Sätt ihop tårta. Skär botten till tre bottnar. Sätt ihop tårtan med ett lager av karamellfrostingen och ett lager med chokladganachen. Spackla tårtan med resten av karamellfrostingen. Kavla ut marshmallowfondanten, ca 3mm tjock, och lägg på den på tårtan. Skär en lång rämsa av överbliven fondant och lägg runt tårtan.
 
 

Kommentera här: