hittarecept.se

Vinbärsmuffins

Hej folket! Idag testar jag en helt ny grej igen, hoppas det kommer smaka gott :) Jag var i skåne i helgen och då fick jag smaka på en riktigt god muffins med en blåbärssylt inuti, den var sjukt god. Därav kände jag att jag ville testa göra något liknande, fast med en annan sylt. Resultatet blev följande; Muffinsar med en rödvinbärssylt som fyllning! Jag tror dessa passar till er som kanske inte gillar en fet cupcake med massa frosting på, utan en saftig muffins med en söt sylt inuti. 
 
Och återigen, har ni några tips på vad som är gott att baka på sommaren så släng gärna in en kommentar! 
 
Detta receptet ger 12 normalstora muffins eller 8 stora. 
Muffinssmet:
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
100 g smör
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk salt 
 
Rödvinbärssylt:
ca 150 g röda vinbär
2 msk strösocker
3 tsk vaniljsocker
1 dl syltsocker
 
Gör så här:
1. Börja med sylten. Lägg bären i en kastrull med lite vatten i botten. Blanda i strösockret samt vaniljsockret och låt detta koka svagt. Låt koka tills mesta delen av bären har kokats sönder. Häll ner syltsockret och låt koka svagt i ca 5 minuter. Häll sylten i en skål och lägg plastfolie över. Låt svalna! Den kommmer tjockna när den väl blir kall. 
 
2. Gör muffinsarna. Sätt ugnen på 175°C (varmluft) . Vispa ägg och strösocker poröst. Smält smöret och häll ner det tillsammans med mjölken i äggblandningen. Blanda resterande torra ingredienser i en bunke och rör sedan ner det i smeten. Klicka ut smeten i muffinsformar och grädda i 10-15 minuter, eller tills de är gyllenbruna. Låt svalna. 
 
3. Skrapa ur ett hål i varje muffins med hjälp av en gaffel. Fyll varje hål med ca 2 tsk sylt. Strö över lite pärlsocker. Servera! 
 
 
 

Chokladkakor

Hej :D Som jag skrev i förra inlägget så hade jag lite idéer på kakor, och här kommer första idén! Det är nästan exakt samma recept som på jordnötskakorna, fast med lite mer ingredienser, och med chokladsmak! Dom blev riktigt bra faktiskt. Knapriga men ändå lite sega! Detta receptet tar absolut ingen tid att göra. Jag tror jag blev klar på ca 30-45 minuter från det att jag började med degen! Nu är kakburken fylld för denna gången, vi får väl se hur lång tid det tar innan den är tom igen.. 
 
Ingredienser:
150 smör, rumsvarmt 
1 3/4 dl strösocker
4 tsk brunt farinsocker
1 dl kakao
2 3/4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 180°C (varmluft), om ni inte har varmluft rekommenderar jag 200°C och grädda dem överst i ugnen.
Rör ihop smöret, strösockret och farinsockret. Rör sedan ner kakaon. Blanda mjölet, bakpulvret och vanlijsockret i en bunke. Rör sedan ner det i degen. Forma små bollar av degen och lägg ut på en plåt med bakplåtspapper. Bollarna ska vara ca 1,5 cm i diameter. Jag gräddade i två omgångar, för alla bollarna fick inte plats på en plåt. Grädda i ca 8-10 minuter. Kom ihåg att kakorna fortsätts att grädda även när de har kommit ut, dvs att de kommer "stelna till sig" en aning. 
 
 
 

Mint- och chokladtårta

Tjena :) Har ni en bra sommar? Det har verkligen jag. Jag kom hem från farmor och farfar härom dagen, och under tiden som jag vart där har jag och farmor bakat en del kakor. Jag har lite idéer på recept som jag skulle vilja testa, vi får väl se hur det slutar! Idag är det hur som helst premiär för ett nytt recept som jag gjort själv. En chokladtårta med mintfyllning och en mörk chokladkräm runt om. Väldigt god!! Den måste ni testa att göra, om ni gillar mint förstås ;) 
 
Tårtbottnen:
5 ägg
2,5 dl strösocker
60 g vetemjöl (1 dl)
80 g potatismjöl (1 dl)
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 tsk vaniljpulver
 
Mintfyllning:
100 g smör, rumsvarmt
3,5 dl florsocker
70 g philadelphiaost (en tredje del av ett 200 g paket, ungefär) 
10 bitar after eight
 
Chokladkräm:
200 g mörk choklad
2 dl vispgrädde
 
Gör så här:
1. Börja med tårtbottnen. Vispa ägg och strösocker riktigt fluffigt med hjälp av elvisp eller matberedare, vispa runt 5-7 minuter. Blanda resterande torra ingredienser i en bunke och sikta (sila) sedan ner det i äggsmeten. Vispa inte ner mjölblandningen, utan vänd ner det försiktigt så det blir en smet. Lägg bakplåtspapper i botten av en springform, och smöra och mjöla kanterna. Häll sedan ner smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 175°C (ej varmluft) i ca 20-25 minuter. Låt svalna. 
 
2. Gör mintfyllningen. Vispa smöret fluffigt och silkeslent. Vispa ner florsockret och philadelphian. Smält after eight bitarna ovanför ett kokande vattenbad och vispa sedan ner dem i smeten. Vispa tills det blir en jämn och tjock smet. 
 
3. Gör chokladkrämen. Finhacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädden snabbt, och häll ner den i bunken med chokladen. Rör tills chokladen smält och det är en jämn smet. Täck bunken med plastfolie och låt svalna. Det dröjer lite innan den blir till en tjock kräm, ha tålamod! 
 
4. Skär tårtan i tre bottnar. Smeta på hälften av mintfyllningen på ena bottnen och lägg över den andra bottnen. Smeta på resten av mintfyllningen på den andra bottnen. Lägg den sista bottnen överst och smeta in hela tårtan i ett tunt lager av chokladkrämen, bara för att samla upp smulor som fastnat på sidorna! Låt tårtan stå i kylen en stund, ca 20-30 minuter, så den stelnar en aning. Smeta sedan in hela tårtan igen med resten av chokladkrämen. Toppa med bär, blommor, marsipanrosor, strössel eller vad man nu tycker är fint! 
 
Ett tips: Det är bra att göra tårtbottnen dagen innan man fyller den, för då hinner tårtan "sätta sig". Om man inte har tid att vänta ett helt dygn så går det även bra att frysa tårtan i en timma när det kommit ut från ugnen och sedan skära den.