hittarecept.se

Fläder och citronsaft

Hej! En sommar som denna kan man ju inte låta gå förbi utan att dricka massa saft. Speciellt inte om man har gjort saften själv! Jag personligen älskar flädersaft, så därför har jag gjort flädersaft med lite citronsmak. Det är verkligen inte svårt att göra, och man kan även frysa in den. Jag har lite fryst flädersaft kvar från förra sommarn och den smakar lika bra nu med. 
 
 
Ingredienser:
1/2 kg strösocker
2 liter vatten 
3 citroner
40 fläderblommor
30 g citronsyra
 
Gör så här:
Plocka fläderblommorna och lägg dem i en bunke. Plocka bort alla små loppor och krypp som lär sitta på dem. Riv citronerna, dela sedan på dem och pressa ut citronsaften. Häll ner både citronsaften och skalet i bunken med fläderblommorna. Koka upp vattnet och häll ner i bunken. Tillsätt strösockret och citronsyran och rör om. Sätt på ett lock på bunken och låt den stå i 3-4 dygn. 
 
Det kan vara bra att röra om i bunken då och då. När den stått i 3-4 dygn så är det bara att sila saften en eller två gånger för att bli av med alla blommor, citronskal osv. Saften måste man självklart späda ut med vatten innan man dricker den ;) Det går även bra att frysa in den, den håller sig länge! 
 
 

Vaniljcupcakes

Hej allihopa! Tills idag hade jag min största beställning hittills — 50 vaniljcupcakes. Snacka om att jag bakade hela dagen igår. Dubbel sats smet och frosting, jisses. Men bra blev det! Jag kan säga att den frostingen som är på mina cupcakes är fruktansvärt god! Den är riktigt fluffig och lätt. Den bara smälter i munnen. 
 
Receptet på både cupcake och frosting är ifrån bakboken "Just Sweet". Jag vet att mycket jag gör är därifrån, men det är så många bra recept i den boken! 
 
Detta receptet ger 24st cupcakes

Cupcakesmeten:
415g vetemjöl
2 msk maizena
1 msk bakpulver
475g strösocker
225g osaltat smör, rumsvarmt
4 ägg, rumsvarma
2 1/2 dl mjölk
1 tsk vaniljextrakt
1 vaniljstång
 
Vaniljfrosting:
200g smör, rumsvarmt 
fröna från 1 vaniljstång
4 dl florsocker
200g philadelphiaost
1 msk citronsaft
 
Gör så här:
1. Börja med cupcakesmeten.  Sätt ugnen på 175°C (ej varmluft). Sikta samman mjöl, maizena och bakpulver tre gånger i en skål. Rör ner sockret. Vispa sedan ner smöret och vispa tills det är smuligt. Vispa ner äggen, ett i taget. Vispa sedan ner mjölken i tre omgångar. Tillsätt fröna från vaniljstången samt vaniljextrakten. Klicka ut smeten i muffinsformar och grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter.
 
2. Gör frostingen. Vispa smöret och fröna från vaniljstången till en mjuk och luftig konsistens. Vispa sedan ner florsockret, philadelphian och citronsaften. Vispa tills frostingen är riktigt fluffig! Se den första bilden. 
 
3. Spritsa eller bred på frostingen på dina cupcakes! Enjoy!
 
 

Kokos-och citrontårta

Hej på er! Ni anar inte vad som hände härom dagen! Vet ni vilken hemsida Hittarecept.se är? En av Sveriges största hemsidor som ger ut recept. Hur som helst så frågade dom mig om jag ville bli medlem hos dem så alla mina recept på mina bakverk kommer upp där! Hur sjukt eller? Går nog inte satt beskriva hur glad jag är.  
 
Vill du gå in och titta mer på hittarecept.se? Klicka då på länken "Matbloggstoppen på My taste" som ligger uppe i vänstra hörnet! 
 
Detta firade jag självklart med att baka en tårta, och denna gången på ett helt nytt recept som jag konstruerat själv. Det är en tårta med citronbottnen, lemon curd och kokosfrosting! Eftersom jag inte gjort den förr så vet jag inte hur den smakar än, men jag lovar att berätta i nästa inlägg! Receptet på lemon curden är dock inte mitt egna, det tog jag ur bakboken Just Sweet. 
 
Citronbottnen:
5 ägg
2 dl strösocker 
1 dl vetemjöl (60g)
1 dl potatismjöl (80g)
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker 
Skalet från två citroner
 
Lemon curd:
saften från 1-2 citroner, ca 1 dl 
2 tsk rivet citronskal
75 g strösocker
4 äggulor
60 g osaltat smör
 
Kokosfrosting:
8 dl florsocker
100 g smör, rumsvarmt 
4-5 msk kokosmjölk, beroende på hur kraftig smak man vill ha
 
Gör så här:
1. Börja med citronbottnen. Sätt ugnen på 175°C (ej varmluft). Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och fluffigt. Blanda sedan alla torra ingredienser i en annan skål och sikta sedan ner det lite i taget i äggsmeten. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten, vispa ej! Avsluta med att röra ner citronskalet. Häll ner smeten i en springform och grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter. 
 
2. Gör lemon curden. Blanda alla ingredienser i en skål och sätt ovanför ett kokande vattenbad. Vispa tills det blir en fin och lagom tjock konsistens. Låt svalna i kylen. 
 
3. Gör Kokosfrostingen. Vispa ihop florsockret och smöret, tills det är pudrigt. Vispa sedan ner kokosmjölken (endast den tjocka krämen från kokosmjölken) en matsked i taget. Det kan vara bra att smaka efter några matskedar, det är ju trots allt du själv som ska bestämma smaken! 
 
4. Montera sedan ihop tårtan. Skär citronbottnen till 3 bottnar. Lägg sedan ett lager med lemoncurd på första bottnen och ett lager med kokosfrosting på den andra bottnen. Lägg sedan på den sista bottnen och spackla sedan tårtan med resterna av kokosfrostingen. Spritsa med en spritstyll som har ett litet hål, så det blir som trådar ovanpå tårtan. 
 
Om din lemon curd blir alldeles för lös så smeta bara på lite av lemon curden på varje lager, så det sjunker ner i bottnen. Idag blev min för lös och då fick jag göra så! 
 
Jag använde min lilla tårtform när jag gräddade tårtan (som ger en tårta med mindre diameter samt en en högre tårta), vilket gjorde att jag fick 4 bottnar istället för 3. Så få inte panik om eran tårta inte har samma form som min.
 
Om ni undrar varför jag ibland använder varmluft och ibland inte, så är det för att när man inte har varmluftsugn så gräddas tårtorna, cupcakesen, kakorna osv mycket jämnare.