hittarecept.se

Choklad- och lakritsfudge

Fudge, en av julens största godissorter som många tycker om. Fudge är väldigt gott, men det kan vara väldigt svårt att få till en riktigt fin fudge. Jag vet inte hur många gånger jag har försökt göra fudge, då det slutar med att jag står med en sörja som inte alls ser så perfekt ut som i receptböckerna.. Så få inte panik om det går åt skogen, det är bara att ge sig på det igen!  Har ni förslag på julgodisar eller idéer på vad man (jag) kan baka nu i juletider, så släng in en kommentar :)  Detta receptet är en fugde med smaker och choklad och lakrits, en riktigt bra kombination! 
 
 • 3 dl vispgrädde
 • 3 dl strösocker
 • 1 msk mörk sirap
 • 1 msk smör
 • 3 msk kakao
 • 3-4 (beroende på hur starkt man vill ha) tsk lakritspulver
 • 1/2 tsk salt
 
Gör så här:
Blanda vispgrädde, strösocker, sirap och smör i en kastrull och låt koka på medelhögvärme tills det når temperaturen 120°C. Har man en stektermometer så kan man mäta med den. Har man ingen termometer, så får man gå på tiden, och fudgen måste koka i ca 25 minuter. 
 
När det kokat i ca 25 minuter, ta då bort kastrullen från värmen och låt den lugna sig någon minut. Häll sedan i kakaon, lakritspulvret och saltet. 
 
Häll sedan fudgen i en plåt, ca 20 x 15 cm med bakplåtspapper i botten och upp på kanterna. 
 
Ställ kallt och låt stelna i 1-2 timmar. Skär sedan upp fudgen i valfri storlek. 
 

Julgodis

Tja! Hur har ni det? Laddar ni upp inför första advent på söndag? Det gör jag kan jag säga, har väntat på detta sååå himla länge! Julen är verkligen det absolut bästa bästa bästa som finns. Jag har hållit mig från att inte lyssna på alla julsånger nu under hösten, men nu kan jag inte vänta längre. För att få ännu lite mer julstämning så har jag bakat lite julgodis idag, och detta receptet är hur enkelt som helst, endast tre ingredienser! 
 
 • 4 bitar Mars 
 • 90 g smör
 • 50 g rice crisps 
 
Gör så här:
 
Hacka marsen. 
 
Smält smöret tillsammans med marsen i en kastrull, på låg värme. Det får inte brännas i botten! 
 
Blanda sedan i rice crispen och forma små bollar med hjälp av två skedar på bakplåtspapper. Låt stelna, helst på något kallt ställe. Hur stora man vill att godisarna ska bli får man bestämma helt själv! Själv tycker jag det är bäst att göra lite olika storlekar, eftersom alla kanske inte vill ha jättestora bitar, medans vissa kanske vill ha lite större. 
 

BRÖD

Jag slog verkligen på stort idag med bakningen, eftersom det var ett tag sen sist ;) Så, jag har även bakat lite bröd idag! Inget slår nybakat bröd. Speciellt hemmabakat! Detta receptet ger två fina limpor.
 
Hur gör man bröd?
-Det finns flera olika sätt man kan göra bröd på, man kan antingen röra ihop degen för hand, men det är ganska ansträngande och bröden kan bli rätt så smuliga. Man kan också blanda ihop degen med elvisp som har degkrokar, men då får man tänka på att inte göra för stor sats, eftersom elvispar inte är superstarka...Det enklaste är om man har en matberedare/assistent som kan göra jobbet åt en! 
 
När är degen klar?
- Degen är klar när man kan ta på degen med mjölade fingrar utan att man blir kletig! Det finns inget exakt mått på hur mycket mjöl man behöver, beroende på vilken mjölsort man använder, hur blöt vätskan är osv osv. Men 1 liter plus minus, kommer det gå åt ungefär, till det här receptet.
 
 • 1 paket jäst
 • 6 dl ljummet vatten
 • 1/2 dl olja
 • 1/2 dl honung
 • mjöl (ca 1 liter)
 • salt
 
Gör så här: 
Smula sönder jästen i en stor bunke/matberedare/assistent. Häll i det ljumma vattnet och rör runt tills jästen har löst sig. Rör sedan i oljan och honungen. Börja med att röra i mjölet. Börja med att hälla i 1 dl mjöl i taget, ta inte för mycket på en gång. När man ser att det börjar bli som en deg, så tar man ännu mindre mjöl i taget, ca 1/2 dl. När man har haft i ca 7-8 dl mjöl så kan man röra i saltet! När degen har format sig och börjar släppa från kanterna och den inte flyter isär, så är den klar. Låt den jäsa i ett varmt rum med en handduk över i en timma. 
 
När degen har jäst färdigt och den har rest sig, så häll ut den på en mjölad arbetsyta.
 
 
Mjöla händerna ordentligt och knåda degen i ca fem minuter. Dela degen till två limpor, lägg dem på en plåt och låt dem jäsa i 20 minuter till. 
 
Grädda sedan bröden i 200°C i ca 20 minuter, stäng sedan av ugnen och låt dem står kvar i ugnen i 20 minuter. Ta sedan ut bröden och låt dem svalna!