hittarecept.se

BRÖD

Jag slog verkligen på stort idag med bakningen, eftersom det var ett tag sen sist ;) Så, jag har även bakat lite bröd idag! Inget slår nybakat bröd. Speciellt hemmabakat! Detta receptet ger två fina limpor.
 
Hur gör man bröd?
-Det finns flera olika sätt man kan göra bröd på, man kan antingen röra ihop degen för hand, men det är ganska ansträngande och bröden kan bli rätt så smuliga. Man kan också blanda ihop degen med elvisp som har degkrokar, men då får man tänka på att inte göra för stor sats, eftersom elvispar inte är superstarka...Det enklaste är om man har en matberedare/assistent som kan göra jobbet åt en! 
 
När är degen klar?
- Degen är klar när man kan ta på degen med mjölade fingrar utan att man blir kletig! Det finns inget exakt mått på hur mycket mjöl man behöver, beroende på vilken mjölsort man använder, hur blöt vätskan är osv osv. Men 1 liter plus minus, kommer det gå åt ungefär, till det här receptet.
 
  • 1 paket jäst
  • 6 dl ljummet vatten
  • 1/2 dl olja
  • 1/2 dl honung
  • mjöl (ca 1 liter)
  • salt
 
Gör så här: 
Smula sönder jästen i en stor bunke/matberedare/assistent. Häll i det ljumma vattnet och rör runt tills jästen har löst sig. Rör sedan i oljan och honungen. Börja med att röra i mjölet. Börja med att hälla i 1 dl mjöl i taget, ta inte för mycket på en gång. När man ser att det börjar bli som en deg, så tar man ännu mindre mjöl i taget, ca 1/2 dl. När man har haft i ca 7-8 dl mjöl så kan man röra i saltet! När degen har format sig och börjar släppa från kanterna och den inte flyter isär, så är den klar. Låt den jäsa i ett varmt rum med en handduk över i en timma. 
 
När degen har jäst färdigt och den har rest sig, så häll ut den på en mjölad arbetsyta.
 
 
Mjöla händerna ordentligt och knåda degen i ca fem minuter. Dela degen till två limpor, lägg dem på en plåt och låt dem jäsa i 20 minuter till. 
 
Grädda sedan bröden i 200°C i ca 20 minuter, stäng sedan av ugnen och låt dem står kvar i ugnen i 20 minuter. Ta sedan ut bröden och låt dem svalna! 
 

Kommentera här: