hittarecept.se

Oreokaka med Marängfrosting

Och så var det helg igen! Idag har jag gjort en oreokaka med marängfrosting, en stadig kaka med luftig topping. Kan det bli bättre? 
 
Hoppas ni får en fin helg allihopa! 
 
Oreokaka:
  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver 
  • 3 msk kakao
  • 1/2 dl kaffe
  • 100 g mörk choklad
  • 100 g smör
  • 10-14 oreokakor
 
Chokladsås:
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl kakao
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk honung
 
Marängfrosting:
  • 3 äggvitor
  • 210 g strösocker
 
Gör så här: 
Börja med oreosmeten. Värm ugnen till 175 °C (ej varmluft). Vispa ägg och strösocker vitt och fluffigt. 
 
Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och kakaon i en skål.
 
Sikta ner ingredienserna i äggsmeten.
 
Smält sedan smöret tillsammans med chokladen i en kastrull. 
 
Rör sedan ner det i chokladsmeten. 
 
Häll ner hälften av smeten i en springform, 24 cm i diameter, och lägg i oreokakorna. Häll sedan över resten av smeten. Grädda längst ner i ugnen i ca 20 minuter. 
 
 
Gör chokladsåsen. Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp. 
 
Häll chokladsåsen över oreokakan (det är smart att ha bakplåtspapper mellan formen och kakan, se bild nedanför) och låt den stelna lite, helst i kylen.
 
 
Gör marängfrostingen. Blanda äggvitor och strösocker i en rostfri bunke. Sätt den över ett kokande vattenbad och vispa tills sockret löst upp sig (ca 4 minuter). 
 
Häll sedan över blandningen i en annan bunke och vispa med elvisp i ca 7-9 minuter, tills den blir riktigt fluffig.
 
 
Bred på marängfrostingen på kakan! 
 

Kommentera här: