hittarecept.se

Bakdag

En stooor sats av peanut butter cookies! Min plan är att hinna baka så mycket som möjligt innan oktobermarknaden, så jag kan stå där och sälja sälja sälja! Det skulle vara väldigt bra reklam för "ollebakar", men det skulle också vara väldigt roligt! Har alltid velat stå och sälja på en marknad, haha.. Jag hoppas jag hinner baka mer kakor och mer muffins, och kanske en och annan bulle.
 
Vad vill man köpa? Har ni några tips? Släng gärna in en kommentar. 
 
Hur som helst, tillbaka till kakorna. Receptet finns redan på bloggen, så jag lägger inte upp det nu. Men lite bilder slänger jag allt upp! 
 
 

Chocolate chip cookies

Alltså HUR skönt är det inte med fredagar?? Helt klart bästa dagen i veckan. Idag har jag verkligen bakat mycket kan jag säga. Jag började lite försiktigt med att göra karamellsås, som övergick till att jag gjorde en maffig äppelkaka, och så avslutade jag med att göra chocolate chip cookies. Det kallar jag bakdag. Frågan är ju bara vem som ska äta upp allt?  
 
Receptet ger 10 stora kakor
Ingredienser:
  • 125 g smör, rumsvarmt 
  • 1 1/4 dl strösocker
  • 1 dl farinsocker
  • 1 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g mörka chokladkknappar
  • 100 g mint krokant choklad 
 
Gör så här:
Värm ugnen till 175°C, ej varmluft. Vispa smöret, strösockret och farinsockret fluffigt. 
 
Vispa ner ägget.
 
Blanda alla torra ingredisener och rör ner det tillsammans med den grovhackade chokladen. 
 
Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper, kom ihåg att ha mycket mellanrum mellan varje kaka, för dom kommer glida ut. Grädda i ca 12 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna! 
 
 

Apple and caramell cake

Hej allihopa, har ni haft en fin vecka än så länge? Själv laddar jag upp med massa bakning inför helgen, obviously ;)
 
En riktigt maffig och knäckig äppelkaka! Jag har redan grundreceptet på kakan här på bloggen, men jag kände för att utveckla det lite idag. Så idag är det en större sats, mer och godare äpplen i, och även ett litet lager av karamellsås i smeten. 
 
Hoppas ni får en fin helg!
 
Ingredienser:
  • 3 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 200 g smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
 
3 stora äpplen 
2 msk strösocker
kanel
kardemunma
 
Karamellsås (Recept finns på blogggen, funkar även med kolasås från affär)
 
Gör så här:
Skiva äpplena i avlånga bitar och blanda dom tillsammans med strösockret, kanelen och kardemumman. Lägg dom åt sidan så de verkligen kan safta ihop sig. 
 
Börja med smeten. Värm ugnen till 175°C, ej varmluft. Vispa ägg och 3 dl av strösockret fluffigt. 
 
Smält sedan smöret och rör ner det i smeten.
 
Blanda resten av strösockret, mjölet, bakpulvret och vaniljsockret i en bunke och rör försiktigt ner det i smeten. 
 
Lägg bakplåtspapper i botten av en springform, ca 24 cm i diameter. Häll ner hälften av smeten i formen och lägg ett lager av äpplena. Ringla lite karamellsås över. (Recept på karamellsås finns här på bloggen, annars kan man lika gärna köpa någon kolasås) Häll sedan ner resten av smeten i formen och lägg på resten av äpplena. Grädda nederst i ugnen i 25-30 minuter. 
 
Låt svalna!