hittarecept.se

Apple and caramell cake

Hej allihopa, har ni haft en fin vecka än så länge? Själv laddar jag upp med massa bakning inför helgen, obviously ;)
 
En riktigt maffig och knäckig äppelkaka! Jag har redan grundreceptet på kakan här på bloggen, men jag kände för att utveckla det lite idag. Så idag är det en större sats, mer och godare äpplen i, och även ett litet lager av karamellsås i smeten. 
 
Hoppas ni får en fin helg!
 
Ingredienser:
  • 3 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 200 g smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
 
3 stora äpplen 
2 msk strösocker
kanel
kardemunma
 
Karamellsås (Recept finns på blogggen, funkar även med kolasås från affär)
 
Gör så här:
Skiva äpplena i avlånga bitar och blanda dom tillsammans med strösockret, kanelen och kardemumman. Lägg dom åt sidan så de verkligen kan safta ihop sig. 
 
Börja med smeten. Värm ugnen till 175°C, ej varmluft. Vispa ägg och 3 dl av strösockret fluffigt. 
 
Smält sedan smöret och rör ner det i smeten.
 
Blanda resten av strösockret, mjölet, bakpulvret och vaniljsockret i en bunke och rör försiktigt ner det i smeten. 
 
Lägg bakplåtspapper i botten av en springform, ca 24 cm i diameter. Häll ner hälften av smeten i formen och lägg ett lager av äpplena. Ringla lite karamellsås över. (Recept på karamellsås finns här på bloggen, annars kan man lika gärna köpa någon kolasås) Häll sedan ner resten av smeten i formen och lägg på resten av äpplena. Grädda nederst i ugnen i 25-30 minuter. 
 
Låt svalna! 
 

Kommentera här: