hittarecept.se

Nöttårta

En riktigt god och fin kalastårta. Bottnarna är lite åt maränghållet och fyllningen är en kall hallonkräm! Supergod. Receptet är inte mitt, utan det är från en tidning. Jag gjorde denna tårtan till min granne som ville ha den glutenfri, och det gick jättebra med glutenfritt mjöl istället för vanligt.

 

Botten:
  • 2 äggvitor
  • 3/4 dl strösoocker
  • 125 g mandlar 
  • 1 msk mjöl
 
Hallonkräm:
  • 1/2 dl outblandad röd saft
  • 4 gelatinblad
  • 250 g hallon
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl rysk yoghurt 
  • 150 g nougat, kylskåpskall
 
Smält choklad, florsocker och hallon som topping 
 
Gör så här:
1 Börja med bottnarna. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa ner strösockret, lite i taget. Vänd försiktigt ner mjölet. Finhacka mandlarna och rör ner dom i smeten. Fördela smeten mellan två springformar (ca 24 cm i diameter) med bakplåtspapper i botten. Grädda längst ner i ugnen i 175°C (ej varmluft) i 12-15 minuter.  Låt svalna.
 
2. Gör krämen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten, i ca 5 minuter. Hätta upp saften i en kastrull och lägg ner de mjuka gelatinbladen. När gelatinbladen smält och blandningen är kall, rör då ner mosade hallon, vispad grädde samt yoghurten. Avsluta med att riva nougaten och blanda ner den i krämen. 
 
3. Lägg ena botten i en av springformarna. Häll sedan över krämen och lägg på den andra botten. Garnera med några hallon, sikta på lite florsocker och ringla över lite smält choklad. Ställ i kylskåpet i 2-3 timmar. Servera! 

Kommentera här: