hittarecept.se

CUPCAKES

Hej! Är det inte alldeles underbart väder ute? Perfekt för ett sommarfika. Vill du ha en riktigt god chokladcupcake till fikat så är detta receptet utmärkt! Min kompis Elin sa till mig att apelsin passar jättebra med choklad, och tur som jag hade så fanns det ett recept på apelsinchokladcupcakes i min bakbok "The hummingbird bakery". Så idag har jag bakat cupcakes, som helt klart är en av min favoriter inom bakning! 
 
INGREDIENSER:
75 g osaltat smör, rumstempererat 
2 1/4 dl strösocker 
1 1/2 dl farinsocker 
2 stora ägg
1 msk rivet apelsinskal (endast det orange) 
4 1/4 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 1/4 dl kakao
2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
2 1/2 dl standardmjölk 
 
GLASYR:
10 dl florsocker
100 g smör, rumstempererat
250 g färskost 
1 1/4 dl kakao
3 tsk rivet apelsinskal (endast det orange) 
 
GÖR SÅ HÄR:

1.Värm ugnen till 200 °C (ej varmluft). Sätt muffinsformarna i muffinsplåtar.
2. Vispa ihop smöret med strösockret och farinsockret, med hjälp av elvisp.
3. Sikta ihop resten av de torra ingredienserna och blanda ner det i äggsmeten i tre omgångar, varvat med mjölken. Vispa tills smeten är slät.
4.Fyll muffinsformarna till 2/3 med smet. Grädda i ugnen i ca 15-20 minuter. 
5. Medans muffinsarna svalnar så gör du glasyren. Vispa smöret med florsockret tills det är pudrigt . Tillsätt sedan färskosten och kakaon och vispa tills glasyren är slät och luftig. 
6. Bred/spritsa på glasyren på muffinsarna och toppa med kanderade apelsinskal (valfritt)
 
Hur vet man när de är färdiggräddade i ugnen?
Jo, om man sticker med en provsticka på en cupcake, så ska stickan komma tillbaka utan någon smet. Cupcaken ska även kännas "spänstig" om man trycker lite försiktigt på den.