hittarecept.se

Knäckig Äppelkaka

Visste ni att äppelkakan fanns redan på 1800-talet i Finland? På den tiden gjordes den knaprig och med rågsmak av sötsur limpa samt äppelmos. Det låter väl gott, eller?..
 
Men idag är det ingen knaprig äppelkaka som har bakats, idag serverar jag en saftig, nästan lite seg, äppelkaka tillsammans med vispad grädde med smak av vanilj. Den är däremot god. Det jag gillar med den här mjuka kakan är att den är förjäkla god, men även för att jag är övertygad om att vem som helst kan göra den. Receptet på själva kakan kommer från Leila Lindholm, ni vet hon som är grym på att baka och tittar fram i Tv-rutan då och då. 
 
 
 
Ingredienser:
  • 1 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk vatten
  • 100 g smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0.5 tsk bakpulver
  • 1-2 äpplen 
 
Vaniljgrädden: (Detta räckte till ca 4 personer)
  • 2 dl vispgrädde
  • 1.5 tsk vaniljsocker
  • 1 msk florsocker
 
Gör så här:
  1. Rör ihop ägget med strösockret och vattnet i en bunke/skål.
  2. Smält smöret och rör ner det i äggsmeten. 
  3. Blanda resterande torra ingredienser i en skål och rör sedan ner dem i smeten. 
  4. Smörj en pajform och häll ner smeten i den. 
  5. Skiva äpplena i halvmånar och lägg på kakan. Strö över lite socker, malen kardemumma och lägg på några skivor smör. 
  6. Grädda i 175°C (varmluft) i 25-30 minuter. Låt svalna.

  7. Vispa upp grädden tillsammans med florsockret och vaniljsockret. Servera tillsammans med äppelkakan!

Kommentera här: