hittarecept.se

Fläder och citronsaft

Hej! En sommar som denna kan man ju inte låta gå förbi utan att dricka massa saft. Speciellt inte om man har gjort saften själv! Jag personligen älskar flädersaft, så därför har jag gjort flädersaft med lite citronsmak. Det är verkligen inte svårt att göra, och man kan även frysa in den. Jag har lite fryst flädersaft kvar från förra sommarn och den smakar lika bra nu med. 
 
 
Ingredienser:
1/2 kg strösocker
2 liter vatten 
3 citroner
40 fläderblommor
30 g citronsyra
 
Gör så här:
Plocka fläderblommorna och lägg dem i en bunke. Plocka bort alla små loppor och krypp som lär sitta på dem. Riv citronerna, dela sedan på dem och pressa ut citronsaften. Häll ner både citronsaften och skalet i bunken med fläderblommorna. Koka upp vattnet och häll ner i bunken. Tillsätt strösockret och citronsyran och rör om. Sätt på ett lock på bunken och låt den stå i 3-4 dygn. 
 
Det kan vara bra att röra om i bunken då och då. När den stått i 3-4 dygn så är det bara att sila saften en eller två gånger för att bli av med alla blommor, citronskal osv. Saften måste man självklart späda ut med vatten innan man dricker den ;) Det går även bra att frysa in den, den håller sig länge!