hittarecept.se

Mors dag

Goddag! Idag är det mammornas dag och det firar familjen Högeryd med fika. En riktigt god paj stod på schemat. Mördeg, vaniljkräm och massa jordgubbar, Så gott! Vill man testa att göra en paj som inte är en smulpaj med bär och vaniljsås så är denna sortens paj också riktigt god.Vill man göra det extra lyxigt kan man även servera med vispad grädde eller glass. 
 
Receptet på mördegen är från Leila Lindholms bok; One more slice. Jättebra bok, om ni är på jakt efter en bakbok. 
 
Mördeg:
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1 ägg
1/2 msk vatten 
 
Vaniljkräm:
5 äggulor 
1 dl strösocker
3/4 dl majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker, Eller fröna från en vaniljstång
3 dl mjölk
50 g smör 
 
Jordgubbar, ca 500 g
 
Gör så här:
1. Börja med mördegen. Nyp ihop det kalla smöret med vetemjölet och florsockret. Tillsätt sedan ägget och vattnet. Rör ihop tills det blir en fast deg, men knåda inte. Lägg plastfolie över bunken och låt den vila i kylen i minst 30 minuter. Kavla sedan ut den på en mjölad arbetsyta och lägg ner den i en pajform. Nagga botten (gör små hål) och täck kanterna med folie, så att kanterna inte sjunker ihop när man gräddar den. Grädda den i ugnen i 175°C (varmluft) i 5 minuter, ta sedan av folien från kanterna och grädda den sedan ytterligare 5 minuter, tills den är gyllenbrun. Låt svalna.
 
2. Gör vaniljkrämen. Vispa ihop äggulorna tillsammans med strösockret, majsstärkelsen och vaniljsockret. Koka upp mjölken (har man vaniljstång istället för vaniljsocker så kokar man mjölken tillsammans med fröna från stången och skippar vaniljsockret). Vispa ner mjölken i ägguleblandningen och häll sedan hela blandningen i kastrullen och låt koka ihop till en riktigt tjock vaniljkräm. Rör ner smöret i den varma krämen så det blir glansig och slät. Låt svalna. 
 
3. Bred ut vaniljkrämen över mördegen och toppa med skivade jordgubbar. 
 
Blir vaniljkrämen alldeles för tjock så är det bara att vispa ut den med lite mjölk eller grädde.