hittarecept.se

Gräddtårta med jordgubbar och rabarber

Gräddtårta med en jordgubb- och rabarbersylt samt en vaniljkräm, toppat med massa jordgubbar och vit choklad. Jisses, vem tackar nej till det? Inte jag i alla fall! Dock får tyvärr inte jag sätta tänderna i dessa gräddtårtor idag, de är nämligen beställda och ska iväg på kalas! 
 
 
Detta receptet ger en tårta!
Tårtbottnen:
  • 5 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 60 g vetemjöl
  • 80 g potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vanlijsocker
 
Jordgubb- och rabarbersylt:
  • 200 g jordgubbar
  • 70 g rabarber 
  • 1/2 vaniljstång
  • 1 msk strösocker 
  • 1 tsk vaniljsocker 
  • 150 g syltsocker
 
Vaniljkräm:
  • 4 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl kaffegrädde
  • 100 g smör
 
2,5 dl grädde till att ha som täcke runt tårtan. 
 
Gör så här: 
1. Börja med tårtbotten. Vispa ägg och strösocker riktigt fluffigt. Blanda resterande ingredienser i en bunke. Sikta sedan ner det i äggsmeten och vänd ner det försiktigt tills det blir en smet. Smöra och mjöla en springform ca 24 cm i diameter och lägg bakplåtspapper i botten. Häll ner smeten i formen och grädda den i 175°c (ej varmluft) i 25-30 minuter. Låt svalna.
 
2. Gör sylten. Koka rabarberna, jordgubbarna och vaniljstången med lite vatten i en kastrull. När rabarberna och jordgubbarna har kokats sönder, tillsätt då resten av ingredienserna och låt koka i ca 5 minuter. Häll upp sylten i en skål med plastfolie över och låt svalna. 
 
3. Gör krämen. Blanda alla ingredienser förutom smöret i en kastrull och låt koka upp, under konstant vispning,  tills det blir en tjock kräm. Rör i smöret så krämen blir glansig. Häll över krämen i en skål/bunke med plastfolie över och låt svalna. 
 
4. Skär tårtbotten till tre bottnar. Lägg sylt på första lagret, och krämen på andra lagret. Lägg på sista bottnen och täck tårtan med grädde! Dekorera med jordgubbar, lite riven vit choklad och några guldkulor. Vill man "piffa upp den lite", så kan man spritsa runt kanten som jag gjort!
 
Om man gör tårtan dagen innan den ska serveras så hinner den verkligen "safta ihop sig" och den blir ännu lite godare!
 

Kommentera här: