hittarecept.se

Citronpaj

Hej på er! Idag är det tävling som gäller! Jag antog utmaningen från buffés tidning. Tävlingen går ut på att baka en paj och ta en bild på den, sedan lägga ut den på Instagram med hashtagen #buffebilden. Pajen som jag har gjort är en citronpaj som består av en mördegsbotten och en citronkräm. En paj som är enkel, inte en massa krusiduller eller många krångliga steg för att lyckas! 
 
Mördegsbotten:
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1 ägg
1/2 msk vatten
 
Citronkräm:
5 äggulor
3/4 dl majsstärkelse
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
saften från en halv citron (mer om man vill)
3 dl mjölk
 
Gör så här:
1. Börja med mördegen. Nyp ihop det kalla smöret med mjölet och florsockret. Rör sedan ner ägget och vattnet, men knåda ej! Vira in degen i plastfolie och låt den vila i kylen i 30 minuter. Kavla sedan ut degen på en mjölad arbetsyta, kavla tills den är tillräckligt stor för att täcka formen. Lägg över degen i en pajform, skär bort det som ligger över kanten samt nagga bottnen (gör små  hål över hela bottnen med en gaffel). Klä in kanterna med grillfolie och grädda i mitten av ugnen i 175°C (varmluft) i 5 minuter. Ta ur pajen ur ugnen och ta bort grillfolien från kanterna och grädda pajen i ytterligare 5 minuter. Låt svalna.
 
2. Gör citronkrämen. Blanda äggulorna, majsstärkelsen, strösockret, vaniljsockret och saften från citronen (valfri mängd) i en bunke. Koka upp mjölken i en kastrull och häll sedan ner den under vispning i äggblandningen. Häll sedan tillbaka blandningen i kastrullen och låt den koka upp tills den tjocknar ordentligt. Låt svalna i kylen. 
 
3. Häll ner citronkrämen in pajbottnen och toppa med valfria blommor, bär, vad man nu tycker är fint! 
 
Om eran kräm blir för tjock så är det bara att röra ut den med lite mjölk eller grädde!
 
 
 
 
Vill ni även se bilden jag lade upp på Instagram så är det bara att söka på min profil, ollehogeryd. 

Kommentera här: