hittarecept.se

Konfirmationstårta

Hej! Min granne Hanna blev konfirmerad idag och har därför beställt en marängtårta av mig. Jag blir alltid lika glad när folk beställer av mig! Receptet har jag fått från bakdrottningen själv, Margareta, som är min pappas kusin. Hon har verkligen de allra bästa recepten! I denna marängtårta är det två bottnar av maräng, och mellan dessa bottnar så är det en kräm, grädde och bär. En riktigt god sommartårta med andra ord.
 
Marängbotten:
4 äggvitor
3 dl strösocker
4 droppar ättika blandat med 4 droppar vatten
3 dl riscrisp 
 
Detta ger en form med maräng, 15 x 24 cm, så ska man ha två bottnar får man dubbla receptet och fördela mellan två formar, eller grädda dem i två omgångar.
 
Kräm:
8 äggulor
2 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 dl kaffegrädde
200 g margarin 
 
4 dl grädde 
 
225 g Jordgubbar
125 g hallon
 

Gör så här:
1. Börja med marängbottnarna. Värm ugnen till 125°C (ej varmluft). Vispa äggvitorna riktigt hårt, så man kan vända upp och ned på bunken utan att det åker ut. Vispa sedan ner strösockret i smeten och vispa tills den blir glansig och tjock, ca 5 minuter vispning. Tillsätt ättikan och rör ner riscrispen. Häll ner smeten i formen med bakplåtspapper. Det är även bra om man oljar bakplåtspappret med vanlig matolja. Grädda nederst i ugnen i ca 50-60 minuter. 
 
2. Gör krämen. Blanda alla ingredienser utom margarinet i en kastrull och låt koka upp tills den blir tjock. Rör ner margarinet den varma krämen, låt svalna. 
 
3. Vispa grädden.
 
4. Lägg första marängbottnen på en bricka, eller någon anna stor yta. Bred på krämen på marängbottnen. Bred sedan grädden ovanpå krämen (eller spritsa på grädden) och toppa med valfria bär. Lägg sedan den sista marängbottnen överst. 
 
Ett tips är att vara två personer när man både tar ur marängbottnen ur formen samt när man ska lägga på den översta bottnen på tårtan. Marängbottnen blir nämligen väldigt skör! Här nedan kommer tre bilder på hur smeten ser ut, hur tårtan ser ut innna sista bottnen är på och hela tårtan när den är färdig. 
 
 
 
 

Kommentera här: