hittarecept.se

CUPCAKES

Hej! Är det inte alldeles underbart väder ute? Perfekt för ett sommarfika. Vill du ha en riktigt god chokladcupcake till fikat så är detta receptet utmärkt! Min kompis Elin sa till mig att apelsin passar jättebra med choklad, och tur som jag hade så fanns det ett recept på apelsinchokladcupcakes i min bakbok "The hummingbird bakery". Så idag har jag bakat cupcakes, som helt klart är en av min favoriter inom bakning! 
 
INGREDIENSER:
75 g osaltat smör, rumstempererat 
2 1/4 dl strösocker 
1 1/2 dl farinsocker 
2 stora ägg
1 msk rivet apelsinskal (endast det orange) 
4 1/4 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 1/4 dl kakao
2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
2 1/2 dl standardmjölk 
 
GLASYR:
10 dl florsocker
100 g smör, rumstempererat
250 g färskost 
1 1/4 dl kakao
3 tsk rivet apelsinskal (endast det orange) 
 
GÖR SÅ HÄR:

1.Värm ugnen till 200 °C (ej varmluft). Sätt muffinsformarna i muffinsplåtar.
2. Vispa ihop smöret med strösockret och farinsockret, med hjälp av elvisp.
3. Sikta ihop resten av de torra ingredienserna och blanda ner det i äggsmeten i tre omgångar, varvat med mjölken. Vispa tills smeten är slät.
4.Fyll muffinsformarna till 2/3 med smet. Grädda i ugnen i ca 15-20 minuter. 
5. Medans muffinsarna svalnar så gör du glasyren. Vispa smöret med florsockret tills det är pudrigt . Tillsätt sedan färskosten och kakaon och vispa tills glasyren är slät och luftig. 
6. Bred/spritsa på glasyren på muffinsarna och toppa med kanderade apelsinskal (valfritt)
 
Hur vet man när de är färdiggräddade i ugnen?
Jo, om man sticker med en provsticka på en cupcake, så ska stickan komma tillbaka utan någon smet. Cupcaken ska även kännas "spänstig" om man trycker lite försiktigt på den. 
 
 
 

Födelsedagstårta

Hej! Min bror fyller strax år och beställde därför en tårta. Även denna beställningen är en chokladtårta och det receptet finns redan här på bloggen. Dock har jag dekorerat den annorlunda denna gången! För första gången någonsin så har jag gjort sockerpasta! Sockerpastan är det vita täcket som ligger ovanpå tårtan, men man kan även använda sockerpastan till att forma figurer och andra dekorationer. Sockerpastan blir som en deg som man får kavla ut, och just det momentet var lite krångligt, men övning ger färdighet! 
 
Denna gången så gjorde jag inte tårtan på en dag, utan jag delade upp arbetet i tre delar. Första dagen så gjorde jag chokladbottnen. Dag två satte jag ihop tårtan med fyllningar osv. Och idag, sista dagen, så dekorerade jag tårtan. om man gör så här så får tårtbottnarna och fyllningarna verkligen safta ihop sig innan man ska äta den, en tårta är ju som sagt alltid godast dagen efter. Så jag kan rekommendera att ni gör tårtan minst en dag innan ni ska käka upp den! Här får ni receptet på sockerpastan, som jag hittade på sidan "Johannas Tårtor".
 
Ingredienser:
 
1 msk gelatinpulver (finns att köpa i vanlig mataffär)
4 msk kallt vatten
30 gram kokosfett
1 dl vit sirap
ca 1 kg florsocker
1 msk solrosolja/rapsolja 
 
Gör så här:
 
Häll gelatinpulvret och vattnet i en bunke och låt det svälla en stund. Värm detta sedan under ett vattenbad tills gelatinet smält. Tillsätt sedan kokosfettet och låt allt smälta, låt blandningen svalna. 
 
Sikta upp ca 8 dl florsocker i en bunke. Häll i vätskan och sirapen och knåda ihop till en deg (det går även bra att vispa med elvisp om man har degkrokar till elvispen). Häll sedan ut degen på en arbetsyta pudrat med florsocker. Börja knåda degen och knåda in lämplig mängd av det resterande florsockret.
 
Ska du ha sockerpastan samma dag så kan du knåda den ganska hårt, alltså knåda in mycket florsocker. Men ska du ha den några dagar senare så knåda inte in lika mycket florsocker, för då håller den sig mer elastisk!
 
Här kommer sockerpastan och tårtan!
Om ni undrar vad det är för dekoration överst på tårtan så är det Yamaha-slogan, min bror har precis köpt sin första motorcykel och ville därför ha den dekorationen.. 
 

Fredagsnöje

Hej! Jag invigde detta påsklovet med att baka, och idag stod vaniljkaka med citron icing på schemat! Själva kakan är en sockerkaka med smak av vanilj, och ovanpå är det en icing med smak av citron som jag kommit på själv! Nu blir det avsmakning, håller tummarna för att den smakar gott!
 
ååh detta lovet hoppas jag att jag hinner baka mycket! Bland annat ska jag baka en tårta som min kära bror beställt. Har ni tips på vilka smaker som passar bra ihop så får ni gärna kommentera! 
 
Vanlijkaka: 
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 msk vaniljarom (finns att köpa i vanlig mataffär bland bak-grejerna) 
1 dl kokande vatten
 
Citron icing:
3 dl florsocker 
30 g mjukt smör
saft av en halv citron
1/4 dl mjölk
100 g philadelphiaost
 
Gör så här:
 
1. Sätt ugnen på 175°C (ej varmluft). Börja med kakan; Vispa ägg och socker fluffigt. 
2. Blanda mjöl och bakpulver och blanda sedan ned i äggsmeten. 
3. Vispa sedan i det kokande vattnet och avsluta med att röra i vanlijaromen. Häll ned smeten i en springform, ca 24cm i diameter.
4. Grädda nederst i ugnen i ca 20 minuter. Låt kakan svalna när den är färdig. 
 
5. Gör icingen; Vispa florsockret och smöret till puder. 
6. Tillsätt citronsaften och mjölken. Vispa sedan i philadelphiaosten. 
7. Bred på kakan!