hittarecept.se

Energibars

Ni vet när man är riktigt jäkla sur för man är hungrig? Då kan det vara smart att att äta lite! Men vem går runt med matlådor i fickorna liksom? Då är det supersmart att ha några energibarer på lagret! Man kan ha dom i skåpet i skolan och ta fram och äta när man är riktigt trött, eller man kan ha dom i skafferiet hemma och äta som ett snabbt mellanmål! Det går snabbt och göra dom också! 
 
Ingredienser:
  • 1 dl valnötter
  • 1 3/4 dl fiberhavregryn
  • 1 dl kokos
  • 1/2 dl pumpafrön
  • 1 dl russin
  • 1 dl torkade aprikoser
  • 1/2 fruktjuice
  • 3 äggvitor
 
150 g mörkchoklad
 
Gör så här: 
1. Hacka valnötterna, pumpafröna och aprikoserna. Blanda de hackade nötterna med resten av alla torra ingredienser. Rör ner fruktjuicen. Vispa äggvitorna löst och blanda ner dem i smeten.
 
2. Tryck ut nötblandningen i två brödformar och grädda i 125°C i ca 25 minuter. Låt svalna.
 
3. Skär i bitar som är ca 2 cm breda, eller om ni vill ha större eller mindre så går självklart det också! Smält chokladen och bred på lite på varje energibar!

Marängcupcakes

Sista sommarlovs dagen. What to do.
-Baka såklart!
 
Hade inte kunnat spenderat min dag på något bättre sätt. Bara jag och ugnen tillsammans med hög musik, jäklar vilken kombo. Precis som det står på rubriken så har jag gjort Marängcupcakes. En vaniljmuffins med en marängfrosting som topping, äckligt goda. Idag testade jag att slänga i lite vaniljkräm i min cupcakesmet, för det har jag nämligen hört att man kan göra, och det blir riktigt bra! Har ni vaniljkräm över någon gång när ni gör en sats, så är ett tips att slänga ner resten i någon muffinssmet eller nåt annat! Detta receptet går självklart lika bra utan vaniljkrämen, men om man vill ha det där lilla extra så ger vaniljkrämen en väldigt god vaniljsmak på cupcaken!
 

Detta receptet ger 16 cupcakes
 
Cupcakesmet: 
  • 205g Vetemjöl
  • 1 msk maizena
  • 1/2 msk bakpulver
  • 240g Strösocker
  • 110 g smör, rumsvarmt
  • 2 ägg
  • 1 1/4 dl mjölk
  • 2 dl vaniljkräm (vill ni ha mitt recept på vaniljkräm så finns det i det förra inlägget, annars kan ni säkert ta marsansås som man köper i affären.)
 
Marängfrosting:
  • 4 äggvitor
  • 4 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
 
Gör så här:
1. Börja med cupcakesmeten. Sikta samman vetemjöl, maizena och bakpulver i en bunke. Rör ner strösockret. Vispa sedan ner smöret, vispa tills det blir smuligt. Vispa ner äggen, ett i taget. Vispa sedan ner mjölken, helst i två omgångar så smeten blir jämn. Avsluta med att vispa ner vaniljkrämen. Klicka ut smeten i muffinsformar som står i en muffinsplåt. Grädda i mitten av ugnen i 175°C (ej varmluft) i 15-20 minuter. Låt svalna.
 
2. Gör frostingen. Blanda alla ingredienser i en rostfri bunke och sätt den ovanför ett kokande vattenbad. Vispa om då och då. När sockret har smält så häll smeten i en annan bunke och vispa med elvisp i ca 10 minuter, tills marängsmeten har tjocknat och svalnat. 
 
3. Spritsa ut en klick marängsmet på varje cupcake, men spritsa inte enda ut till kanten, för marängsmeten kommer glida ut en del. Servera! 

Gräddtårta med jordgubbar och rabarber

Gräddtårta med en jordgubb- och rabarbersylt samt en vaniljkräm, toppat med massa jordgubbar och vit choklad. Jisses, vem tackar nej till det? Inte jag i alla fall! Dock får tyvärr inte jag sätta tänderna i dessa gräddtårtor idag, de är nämligen beställda och ska iväg på kalas! 
 
 
Detta receptet ger en tårta!
Tårtbottnen:
  • 5 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 60 g vetemjöl
  • 80 g potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vanlijsocker
 
Jordgubb- och rabarbersylt:
  • 200 g jordgubbar
  • 70 g rabarber 
  • 1/2 vaniljstång
  • 1 msk strösocker 
  • 1 tsk vaniljsocker 
  • 150 g syltsocker
 
Vaniljkräm:
  • 4 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl kaffegrädde
  • 100 g smör
 
2,5 dl grädde till att ha som täcke runt tårtan. 
 
Gör så här: 
1. Börja med tårtbotten. Vispa ägg och strösocker riktigt fluffigt. Blanda resterande ingredienser i en bunke. Sikta sedan ner det i äggsmeten och vänd ner det försiktigt tills det blir en smet. Smöra och mjöla en springform ca 24 cm i diameter och lägg bakplåtspapper i botten. Häll ner smeten i formen och grädda den i 175°c (ej varmluft) i 25-30 minuter. Låt svalna.
 
2. Gör sylten. Koka rabarberna, jordgubbarna och vaniljstången med lite vatten i en kastrull. När rabarberna och jordgubbarna har kokats sönder, tillsätt då resten av ingredienserna och låt koka i ca 5 minuter. Häll upp sylten i en skål med plastfolie över och låt svalna. 
 
3. Gör krämen. Blanda alla ingredienser förutom smöret i en kastrull och låt koka upp, under konstant vispning,  tills det blir en tjock kräm. Rör i smöret så krämen blir glansig. Häll över krämen i en skål/bunke med plastfolie över och låt svalna. 
 
4. Skär tårtbotten till tre bottnar. Lägg sylt på första lagret, och krämen på andra lagret. Lägg på sista bottnen och täck tårtan med grädde! Dekorera med jordgubbar, lite riven vit choklad och några guldkulor. Vill man "piffa upp den lite", så kan man spritsa runt kanten som jag gjort!
 
Om man gör tårtan dagen innan den ska serveras så hinner den verkligen "safta ihop sig" och den blir ännu lite godare!