hittarecept.se

Mors dag

Goddag! Idag är det mammornas dag och det firar familjen Högeryd med fika. En riktigt god paj stod på schemat. Mördeg, vaniljkräm och massa jordgubbar, Så gott! Vill man testa att göra en paj som inte är en smulpaj med bär och vaniljsås så är denna sortens paj också riktigt god.Vill man göra det extra lyxigt kan man även servera med vispad grädde eller glass. 
 
Receptet på mördegen är från Leila Lindholms bok; One more slice. Jättebra bok, om ni är på jakt efter en bakbok. 
 
Mördeg:
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1 ägg
1/2 msk vatten 
 
Vaniljkräm:
5 äggulor 
1 dl strösocker
3/4 dl majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker, Eller fröna från en vaniljstång
3 dl mjölk
50 g smör 
 
Jordgubbar, ca 500 g
 
Gör så här:
1. Börja med mördegen. Nyp ihop det kalla smöret med vetemjölet och florsockret. Tillsätt sedan ägget och vattnet. Rör ihop tills det blir en fast deg, men knåda inte. Lägg plastfolie över bunken och låt den vila i kylen i minst 30 minuter. Kavla sedan ut den på en mjölad arbetsyta och lägg ner den i en pajform. Nagga botten (gör små hål) och täck kanterna med folie, så att kanterna inte sjunker ihop när man gräddar den. Grädda den i ugnen i 175°C (varmluft) i 5 minuter, ta sedan av folien från kanterna och grädda den sedan ytterligare 5 minuter, tills den är gyllenbrun. Låt svalna.
 
2. Gör vaniljkrämen. Vispa ihop äggulorna tillsammans med strösockret, majsstärkelsen och vaniljsockret. Koka upp mjölken (har man vaniljstång istället för vaniljsocker så kokar man mjölken tillsammans med fröna från stången och skippar vaniljsockret). Vispa ner mjölken i ägguleblandningen och häll sedan hela blandningen i kastrullen och låt koka ihop till en riktigt tjock vaniljkräm. Rör ner smöret i den varma krämen så det blir glansig och slät. Låt svalna. 
 
3. Bred ut vaniljkrämen över mördegen och toppa med skivade jordgubbar. 
 
Blir vaniljkrämen alldeles för tjock så är det bara att vispa ut den med lite mjölk eller grädde. 
 
 
 

Konfirmationstårta

Hej! Min granne Hanna blev konfirmerad idag och har därför beställt en marängtårta av mig. Jag blir alltid lika glad när folk beställer av mig! Receptet har jag fått från bakdrottningen själv, Margareta, som är min pappas kusin. Hon har verkligen de allra bästa recepten! I denna marängtårta är det två bottnar av maräng, och mellan dessa bottnar så är det en kräm, grädde och bär. En riktigt god sommartårta med andra ord.
 
Marängbotten:
4 äggvitor
3 dl strösocker
4 droppar ättika blandat med 4 droppar vatten
3 dl riscrisp 
 
Detta ger en form med maräng, 15 x 24 cm, så ska man ha två bottnar får man dubbla receptet och fördela mellan två formar, eller grädda dem i två omgångar.
 
Kräm:
8 äggulor
2 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 dl kaffegrädde
200 g margarin 
 
4 dl grädde 
 
225 g Jordgubbar
125 g hallon
 

Gör så här:
1. Börja med marängbottnarna. Värm ugnen till 125°C (ej varmluft). Vispa äggvitorna riktigt hårt, så man kan vända upp och ned på bunken utan att det åker ut. Vispa sedan ner strösockret i smeten och vispa tills den blir glansig och tjock, ca 5 minuter vispning. Tillsätt ättikan och rör ner riscrispen. Häll ner smeten i formen med bakplåtspapper. Det är även bra om man oljar bakplåtspappret med vanlig matolja. Grädda nederst i ugnen i ca 50-60 minuter. 
 
2. Gör krämen. Blanda alla ingredienser utom margarinet i en kastrull och låt koka upp tills den blir tjock. Rör ner margarinet den varma krämen, låt svalna. 
 
3. Vispa grädden.
 
4. Lägg första marängbottnen på en bricka, eller någon anna stor yta. Bred på krämen på marängbottnen. Bred sedan grädden ovanpå krämen (eller spritsa på grädden) och toppa med valfria bär. Lägg sedan den sista marängbottnen överst. 
 
Ett tips är att vara två personer när man både tar ur marängbottnen ur formen samt när man ska lägga på den översta bottnen på tårtan. Marängbottnen blir nämligen väldigt skör! Här nedan kommer tre bilder på hur smeten ser ut, hur tårtan ser ut innna sista bottnen är på och hela tårtan när den är färdig. 
 
 
 
 

Fotodag

Hej! Vilket väder det är ute! Perfekt för att få till fina bilder utomhus. Dessa cupcakes gjorde jag faktiskt igårkväll, kände att jag ville fota dem utomhus i det fina vädret idag! Igår testade jag en ny grej med mina cupcakes:
Vaniljcupcakes fyllda med vaniljkräm och toppade med chokladfrosting. Det må låta en aning konstigt att de är fyllda med vaniljkräm, men så goda de blir! Själva cupcake-receptet är samma som förra gången, därför lägger jag bara upp receptet på vaniljkrämen och frostingen. Om ni vill lyxa till det extra mycket någon gång så är detta receptet grymt, vanilijkrämen i mitten gör det ännu bättre! 
 
Vaniljkräm:
2.5 dl mjölk
1 vaniljstång 
3/4 strösocker 
3 äggulor
1/2 dl majsstärkelse 
25 gram mjukt smör
 
Chokladfrosting: 
4 dl florsocker
80 gram smör, rumsvarmt
200 gram mörk choklad
5 msk mjölk
 
Gör så här: 
1. Gör muffinsarna enligt receptet från förra inlägget. 
2. Bröja med vanilkrämen. Vispa ihop äggulorna, strösockret och majsstärkelsen vitt och fluffigt. Koka upp mjölken och fröna från vaniljstången (dela på den och skrapa ur fröna med en kniv) i en kastrull. Häll över den heta mjölken i äggblandningen under vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp den under kraftig vispning. Häll upp den i en skål när den tjocknat (det går väldigt fort när den börjar tjockna) och rör i smöret. Låt svalna. 
 
3. Skrapa ur små hål i mitten av varje cupcake och fyll dem med den kalla vaniljkrämen. 
4. Gör chokladfrostingen. Vispa florsocker och smöret tills det smular sig. Smält chokladen ovanför ett kokande vattenbad. Vispa ner chokladen i florsockret. Vispa ner mjölken, matsked för matsked. Låt den vila i kylen i ca 10 - 15 minuter så den hinner fastna en aning.
5. Spritsa eller bred på frostingen på de fyllda cupcakesen! 
 
TIPS:
Vill man undvika att få ett skinn på vaniljkrämen när den svalnar så kan man lägga plastfolie ovanpå!