hittarecept.se

Mint- och chokladtårta

Tjena :) Har ni en bra sommar? Det har verkligen jag. Jag kom hem från farmor och farfar härom dagen, och under tiden som jag vart där har jag och farmor bakat en del kakor. Jag har lite idéer på recept som jag skulle vilja testa, vi får väl se hur det slutar! Idag är det hur som helst premiär för ett nytt recept som jag gjort själv. En chokladtårta med mintfyllning och en mörk chokladkräm runt om. Väldigt god!! Den måste ni testa att göra, om ni gillar mint förstås ;) 
 
Tårtbottnen:
5 ägg
2,5 dl strösocker
60 g vetemjöl (1 dl)
80 g potatismjöl (1 dl)
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 tsk vaniljpulver
 
Mintfyllning:
100 g smör, rumsvarmt
3,5 dl florsocker
70 g philadelphiaost (en tredje del av ett 200 g paket, ungefär) 
10 bitar after eight
 
Chokladkräm:
200 g mörk choklad
2 dl vispgrädde
 
Gör så här:
1. Börja med tårtbottnen. Vispa ägg och strösocker riktigt fluffigt med hjälp av elvisp eller matberedare, vispa runt 5-7 minuter. Blanda resterande torra ingredienser i en bunke och sikta (sila) sedan ner det i äggsmeten. Vispa inte ner mjölblandningen, utan vänd ner det försiktigt så det blir en smet. Lägg bakplåtspapper i botten av en springform, och smöra och mjöla kanterna. Häll sedan ner smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 175°C (ej varmluft) i ca 20-25 minuter. Låt svalna. 
 
2. Gör mintfyllningen. Vispa smöret fluffigt och silkeslent. Vispa ner florsockret och philadelphian. Smält after eight bitarna ovanför ett kokande vattenbad och vispa sedan ner dem i smeten. Vispa tills det blir en jämn och tjock smet. 
 
3. Gör chokladkrämen. Finhacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädden snabbt, och häll ner den i bunken med chokladen. Rör tills chokladen smält och det är en jämn smet. Täck bunken med plastfolie och låt svalna. Det dröjer lite innan den blir till en tjock kräm, ha tålamod! 
 
4. Skär tårtan i tre bottnar. Smeta på hälften av mintfyllningen på ena bottnen och lägg över den andra bottnen. Smeta på resten av mintfyllningen på den andra bottnen. Lägg den sista bottnen överst och smeta in hela tårtan i ett tunt lager av chokladkrämen, bara för att samla upp smulor som fastnat på sidorna! Låt tårtan stå i kylen en stund, ca 20-30 minuter, så den stelnar en aning. Smeta sedan in hela tårtan igen med resten av chokladkrämen. Toppa med bär, blommor, marsipanrosor, strössel eller vad man nu tycker är fint! 
 
Ett tips: Det är bra att göra tårtbottnen dagen innan man fyller den, för då hinner tårtan "sätta sig". Om man inte har tid att vänta ett helt dygn så går det även bra att frysa tårtan i en timma när det kommit ut från ugnen och sedan skära den. 
 
 
 

Kommentera här: