hittarecept.se

JORDGUBBSTÅRTA

Hej! Idag har jag bakat en jordgubbstårta! Den är i tre lager, med vaniljkräm och jordgubbssylt. Sen har jag toppat med grädde, jordgubbar, blåbär och en ros i marsipan som jag gjort själv. Jag har letat upp recepten var för sig, alltså receptet för tårtbottnen hittade jag på en sida på nätet och receptet för vaniljkrämen hittade jag på en annan sida osv.. 
 
DETTA BEHÖVER DU:

Tårtbottnen:
5 ägg 
2 dl strösocker
1 dl potatismjöl 
1 dl vetemjöl 
2-3 tsk bakpulver 
 
Vaniljkräm:
2 äggulor
3 dl mjölk
3 msk socker
1 msk potatismjöl
1 vaniljstänger 
 
Jordgubbssylt:
250 g jordgubbar
125 g syltsocker 
1/2 vaniljstång (valfirtt) 
 
5 dl vispgrädde till att "spackla" tårtan med.
 
GÖR SÅ HÄR:

1. Sätt ugnen på 175° C (ej varmluft). Börja med tårtbottnarna, vispa äggen och strösockret riktigt fluffigt. Blanda vetemjölet, potatismjölet och bakpulvret i en annan skål och visp sedan ner det i äggsmeten. Häll sedan smeten i en bakform med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i 45-50 minuter. Låt den svalna när den är färdiggräddad. 
 
2. Gör sylten: skär jordgubbarna i mindre bitar och koka dem i en kastrull med lite vatten (vattnet ska bara täcka bottnen i kastrullen) tills de har kokat södner. Tillsätt syltsockret, och om man vill ha vaniljstång med så dela den på två och skrapa ut fröerna i stången. Koka sedan sylten tills den är lagom tjock, ca 5-10 minuter. Låt sylten svalna.
 
3. Gör vaniljkrämen: Blanda allt i en kastrull och låt den sjuda tills den är tjock! Låt svalna. Om man vill undvika att det ska bildas ett skinn på krämen, sätt då plastfolie över med en gång! 
 
4. Skär tårtbottnen i tre delar, så du får tre tårtbottnar. Bred på sylten på första tårtbottnen. Lägg sedan på den andra tårtbottnen ovanpå sylten och bred på vaniljkrämen ovanpå den andra tårtbottnen. Lägg sedan den sista tårtbottnen ovanpå vaniljkrämen. 
 
5. Vispa grädde och bred på hela tårtan. Dekorera med jordgubbar eller andra bär. 
 
Jag har valt att spritsa min tårta, för det tycker jag är snyggt. Om du vill spritsa så gör så här: Bred ett tunt lager grädde runt hela tårtan, så man fångar upp smulor och får en bra grund. Spritsa sedan valfritt runt hela tårtan! 
Nedanför ser ni steg för steg hur ni ska lägga era lager! 
 
 
 
 
1 Emil och Maja :

skriven

Jäklar vad smarrig !!! #mästerverk
Riktigt fin mannen !

2 bella :D :

skriven

va du är duktigt :D själv bakade jag chokladbollar på jobbet med 1 dl salt istället för socker. du kan du ana hur dom smakade :( hahah

Svar: Haha! Jag är inte förvånad.. ;)
Olle Högeryd

3 Anonym:

skriven

Hur fin som helst!!!

Svar: Åå tack va glad jag blir!
Olle Högeryd

Kommentera här: