hittarecept.se

Majbak

Hejsan! Idag är det första maj, och det betyder vårbak för hela slanten. Jag har kollat runt en del på youtube för att se på baktips för skojs skull, och då har jag märkt att en väldigt populär kräm i USA är "buttercream". Så idag tog jag saken i egna händer och testade denna kräm. Dock är det inte originalreceptet för butterdream utan det är "swiss meriunge buttercream". Min tårta består av en ljus tårtbottnen med två lager, ett lager med en jordgubb -och rabarbersylt och ett lager med buttercream. Riktigt god blev den! Helt klart ett bra tips till kalas eller bara till vår/sommarfikat! 
 
OPS! Buttercream-satsen blir väldigt stor, så om du bara ska den som ett lager så tipsar jag att du bara gör ungefär 1/3 av detta receptet! Men ska du ha den som lager, spackla runt tårtan och spritsa så kör du fullt recept!
 

TÅRTBOTTNEN:
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vanilijsocker 
 
SWISS MERINGUE BUTTERCREAM
10 äggvitor
5,6 dl strösocker
600 gram smör, rumsvarmt 
2 msk vaniljarom 
1 tsk salt 
 
JORDGUBB -OCH RABARBERSYLT:
100 g rabarber
150 g jordgubbar
125 g syltsocker 
1/2 vaniljstång
 
GÖR SÅ HÄR:
1. Börja med tårtbottnen. Sätt ugnen på 175°C (ej varmluft). Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och fluffigt. Blanda sedan alla torra ingredienser: Sikta ner den torra blandningen i äggsmeten och vänd runt försiktigt med slickepott (eller slev, vad du tycker är bäst för dig..) tills det är en jämn smet. Häll ner smeten i en springform, ca 24 cm i diameter och grädda i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter. Låt svalna.
 
2. Gör sylten. Skär rabarberna samt jordgubbarna i små bitar. Täck botten av en kastrull med lite vatten och ner med jordgubbarna och rabarberna. Låt dem kokas sönder tillsammans med fröna från vanlijstången (dela stången och skrapa ut fröna). Tillsätt syltsockret och låt koka i ca 5 minuter, tills den tjocknar en aning. Låt svalna. 
 
3. Gör till sist buttercreamen. Rör ägg och ströcoker ovanför ett kokande vattenbad. Använd en stektermometer, äggblandningen ska upp i 60°C, eller tills sockret smält och man inte känner några "kristaller" längre. Ta bort bunken med äggsmeten från vattenbadet och vispa med elvisp eller matberedare tills smeten är i ca 30°C, man ska kunna känna att den inte är varm längre. Vispa ner smöret i smeten, ta en liten klick smör i taget! När smöret är i och smeten är riktigt fluffig, tillsätt då vaniljaromen och saltet! 
 
4. Skär tårtan i tre bottnar. Bred på bottenlagret med sylten och nästa lager med buttercream. Lägg på sista bottnen och spackla runt hela tårtan med mer buttercream. Spritsa sedan små toppar med stjärntyll med den resterande delen av buttercreamen (valfritt). 
 
TÅRTBOTTNEN; TIPS
Vad är sikta? Och varför ska jag vända ner de torra ingredienserna i smeten?
- Sikta är när man silar ner de torra ingredienserna i äggsmeten så det inte ska komma några klumpar i smeten. Anledningen till att man ska vända ner de torra ingredienserna i smeten är för att när man vispar ägg och socker riktigt fluffigt så vispar man in luft i smeten som gör kakan hög och luftig. Vispar man då med elvisp ner de torra ingredienserna så försvinner en del av luften som man vispade in från början. Ett smart litet tips som gör tårtbottnen ännu bättre!  
 
 
1 Anna:

skriven

WOW!! Du är verklig duktig! Keep up the Amazing work!

Svar: Tack va glad jag blir! :)
Olle Högeryd

Kommentera här: